Colegii noștri au pregătit o listă de 11 cărți, atât pentru copii cât și pentru adulți, de citit sau de dăruit, potrivite pentru perioada praznicului Nașterii Domnului. Sperăm să fie de folos!

1. Mă rog, deci exist. Taina Rugăciunii pe înțelesul omului lumesc

Așa cum stările noastre sînt schimbătoare, tot așa și rugăciunea pe care o facem se schimbă odată cu noi. Acest lucru este ilustrat cu prisosință în Psaltirea Prorocului David, care înfățișează toate trăirile omenești, de la deznădejde la luminare și extaz. Astfel, putem spune cu încredințare că nu există sfînt care să nu fi fost bîntuit de deznădejde și nu este vreun deznădăjduit care să cheme numele lui Dumnezeu, și Dumnezeu să nu‑l audă. 
De ce ne rugăm? Ne rugăm pentru că nu putem altfel. Orice stare și orice trăire pot fi prilejuri de rugăciune. Ne rugăm atunci cînd ne simțim neputincioși, ne rugăm atunci cînd am avut o izbîndă, ne rugăm atunci cînd nu știm ce alegere să facem.
Rugăciunea este alinarea tuturor durerilor, plinirea neputințelor, tămăduirea despărțirilor, învierea mor­ților, vederea celor viitoare, ștergerea celor trecute, revărsarea dragostei, surparea depărtărilor, iertarea greșelilor, stingerea regretelor, bucuria înfierii, pregustarea Împărăției, prietenia sfinților, descoperirea tainelor, cunoștința Scripturilor, strălucirea Dumnezeirii în inimă și în tot trupul, tăcerea de dinaintea Judecătorului, liniștea iertării.

Cartea o puteți găsi aici

Ma rog, deci exist

2. Povestiri de Crăciun

autor: Alexandros Papadiamantis

„Alexandros Papadiamantis,scriitorul din „Umbra Athosului” (insula Skiathos), simbolul conştiinţei creştine literare neoelene, supranumit şi „sfântul literelor”, este unul dintre cei mai studiaţi şi iubiţi scriitori din literatura neoelenă a ultimelor două secole.

Papadiamantis rămâne pentru spaţiul literar poate cea mai importantă şi autentică fizionomie teologică a seco­lului trecut. Conştiinţa teologică a lui Papadiamantis este una a comuniunii şi, mai presus de toate, a vieţii liturgice. Toate capătă sens prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi prin practicarea rugăciunii. În acest context, trebuie menționată propunerea, întemeiată desigur, a introducerii acestuia în rândul sfinţilor Bisericii Ortodoxe.”

Cartea o puteți găsi aici

Povestiri de Crăciun

3. Crăciun cu Sfântul Vasile

Poveste: Tatiana Petrache 
Ilustrații: Ovidiu Gliga 
 
„Povestea aceasta nu este o poveste ca toate poveștile. Este o frumoasă poveste de Crăciun, însă fără Moș Crăciun și întâmplări magice, ci cu întâmplări verosimile și personaje reale, într-un timp neștiut și un spațiu fără nume, pentru că se poate întâmpla oricui, oriunde și oricând. 
O poveste ce pornește de la o veche tradiție bizantină, potrivit căreia, între Crăciun și Bobotează, Sfântul Vasile cel Mare colindă pământul în lung și-n lat pentru a face daruri copiilor. Dar ce fel de daruri? Daruri care nu se strică și nu se pierd, ba dimpotrivă, pe măsură ce trece timpul, ele devin tot mai mari, mai bogate și mai prețioase.”
Tatiana Petrache 

Cartea o puteți găsi aici

Crăciun cu Sfântul Vasile

4. Povestiri de Crăciun din clasicii ruși

Aflate sub semnul Naşterii Domnului, povestirile din această carte reprezintă un minunat prilej pentru a reflec­ta asupra umanităţii noastre. Compa­siunea şi umorul luminos, idealurile creştine şi realitatea brutală a grijilor lumeşti, raza caldă a bunătăţii eroice, melancolia vremelniciei celor pământeşti îşi găsesc reflecţia în aceste minunate texte din fondul clasic al literaturii ruse şi universale.
Cititorului iubitor de frumos şi de emoţie autentică acest buchet de rare flori literare îi va aduce, fără îndoială, bogăţie sufletească dăinuitoare.

Cuprins
Copilul şi nebunul (Valerii Briusov) 
Poveste de Crăciun (Mihail Saltîkov‑Şcedrin)
Vanka (Anton Cehov)
Doctorul minunat (Aleksandr Kuprin) 
Prinţul cel sărac (Aleksandr Kuprin) 
Câinele (V. Nemirovici‑Dancenko) 
Hristos în ospeţie la mujic (Nikolai Leskov) 
Necazul de Crăciun (Nikolai Leskov) 

Cartea o puteți găsi aici

Povestiri de Crăciun

5. Se caută eroi

autor: Constantin Virgil Gheorghiu

Fulminantul roman Se caută eroi al celui mai tradus scriitor român din toate timpurile, Constantin Virgil Gheor­ghiu, a apărut pentru prima oară în limba spaniolă, la Barcelona, în 1957. Va cunoaște mai multe ediții în această limbă, cu tiraje impresionante în epocă, fiind receptat cu interes de critica literară din întreaga lume hispanică.


Personajele principale ale cărții, „eroii”, sunt români. Preferați de mai‑marii lumii pentru acțiuni dintre cele mai primejdioase, puși mereu în slujba apărării unui Occident trădat nu în puține rânduri de intelectualii săi de stânga...
Vor reuși românii să trezească Europa ­Apu­seană din letargia ultimelor două veacuri în fața barbariei ne­cru­ță­toa­re a unei lumi în care pericolul roșu nu este singurul la orizont? Ori poate că civilizația creștină europeană, ase­menea Romei de odinioară, va fi salvată chiar de barbari? Întrebări la care Gheorghiu se încumetă să răspundă în binecunoscutul stil al Orei 25...

Cartea o puteți găsi aici

se caută eroi

6. Sfânta Matrona - roman-parabolă

autor: Irina Ordînskaia

Romanul-parabolă Sfânta Matrona urmărește des­tinul unor oameni din zilele noastre, care în tumultul durerilor și necazurilor au fost părăsiți de toți. Într-o lume în care nu mai au de la cine să aștepte ajutor și sprijin, rugăciunile către ­Sfânta Matrona din Moscova par să rămână ultima lor nă­dej­de. Evgheni și Sofia, personajele principale, ajung să creadă în Dumnezeu, trecând prin încercări grele, în urma cărora își înțeleg menirea și, totodată, greșelile.
Autoarea Irina Ordînskaia împleteşte în ţesătura cărţii și istorisirea biblică despre izbăvirea lui Lot, spre a ne învăța că prin credință putem învinge deznădejdea și întunericul din noi.
În aceste pagini fascinante se dezvăluie lucrarea binefăcătoare a Sfintei Matrona în viața celor aflați în pragul deznădejdii pricinuite fie de o boală fatală, fie de egoism; fie de lipsa unui sens în mijlocul deșertăciunilor vieții, fie de necredință, lipsa iubirii față de semeni ori deprinderea păcatului ce deschid o prăpastie între om și Ziditorul lui.

"Toți, toți să veniți la mine și să-mi povestiți necazurile voastre de parcă aș fi vie, căci eu vă voi vedea, vă voi auzi și vă voi ajuta."
 Sf. Matrona din Moscova
Sfanta Matrona

7. Scrisori din Siberia

Scrisoarea Sfântului Luca al Crimeii către părintele Selafiil
„Întâlnirea cu frăţia ta mi‑a pricinuit nespusă bucurie întrucât mi‑a arătat că în aceste vremuri crunte, ateiste, când cuvântul lui Dumnezeu, deși se caută a fi înăbuşit şi strivit în piepturile oamenilor, rodeşte şi aduce roadă multă în inimile cele pregătite a‑l primi... Tu trebuie să cauţi să te apropii de Domnul cât mai mult prin rugăciune şi prin osteneli. Ţine‑ţi pravila pe care o ai – dată de duhovnic – şi încearcă să‑L simţi pe Dumnezeu. Fă orice ca să trăieşti în El și El să trăiască în tine, să‑L aşezi în inima ta. Inima să ți se înmoaie la atingerea harului în fiece clipă când te gândeşti la cât de mult te iubeşte Domnul şi cât te‑a ferit de moarte. Nu numai de moartea trupului, ci mai cu seamă de moartea sufletului, păzindu‑te de necurățiile şi nenorocirile aduse de demoni în minţile oamenilor... Preadulcele Iisus să‑ți fie necontenit în gânduri – ­limanul la care te întorci iarăşi şi iarăşi... Pe Preasfânta Lui Maică, de asemenea, nu pregeta a o chema în ajutor şi a‑i pomeni numele la necaz şi nu numai. Mergi pe drumul acesta cu curaj, cu mult curaj. Dăruiește‑ți inima Domnului, şi El va picura în ea toate vitaminele şi toată energia de care ai nevoie pentru a nu te prăbuşi. Niciodată să nu‑ţi pară greu. Curaj, curaj, iubite frate, privirea sus şi vei vedea pe Domnul când vei plânge, când Îl vei căuta înfrigurat, când vei sângera poate, Îl vei vedea pe El cum îţi întinde cununile Sale cu mîna‑I iubitoare şi mângâietoare...”
Cuviosul Selafiil

8. Cartea mea de bucate

autor: Savatie Baștovoi

„Toate mîncărurile din acest album au fost gătite și fotografiate de mine, răspunzînd dorinței prietenilor de a alcătui o carte cu bucatele pe care le-au mîncat din mîinile mele de-a lungul anilor. În acest sens, este o lucrare mai rar întîlnită.

Oricine va răsfoi această carte va căpăta, mai întîi de toate, curajul să gătească, dar va afla și secrete străvechi de păstrare a cărnii și peștelui fără frigider. Apoi, veți învăța să alegeți corect alimentele la piață, să folosiți produse pe care majoritatea nu le vede, dar care vă pot servi pentru o masă boierească pe bani puțini.

Dar, înainte de a purcede la treabă, am dorit să fac o introducere în filozofia despre post și hrană în Ortodoxie, folosind Scripturile și scrierile Sfinților Părinți, cuvinte care vă vor lumina în multe privințe.

Aduc mulțumire tuturor prietenilor care m-au ajutat cu procurarea produselor, dar și cu sugestii ce au contribuit la întocmirea acestei lucrări care nu se ocupă doar de mîncare, ci reconstituie o lume pe cale de dispariție, lumea în care toți oamenii găteau și mîncau acasă.” Savatie Baștovoi

Cartea o puteți găsi aici

9. Când cerul ne zâmbește - volumul 1

autor: Anna Iakov (Ana Iacov)

„Ce se întâmplă când ne zâmbește cerul? Ei bine, se ­întâmplă tot felul de lucruri nemaivăzute: Sfântul Gheorghe oferă de mâncare drumeților și apoi le cere bani pentru a‑și repara biserica, Pruncul Iisus din icoană dăruiește o uriașă pâine caldă unui copilaș care Îl iubea mult, broscuțele fac liniște la vremea Liturghiei, hoția este pedepsită în chip surprinzător sau o viperă simpatică muncește ca ajutor de brutar la mănăstire. Și câte și mai câte alte „zâmbete” nu au loc! Câteva dintre ele sunt adunate în această cărticică, dar sunt convinsă că și vouă v‑a zâmbit cerul în fel și chip și aveți multe zâmbete de povestit.
Acum, nu știu cum faceți voi ca să culegeți ­zâmbetele cerești, dar eu am o metodă simplă: îi zâmbesc de cel puțin două ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara, dar și ori de câte ori ridic ochii către înălțimi. Nu mă mai satur să‑i zâmbesc. Puteți încerca și voi! Eu am verificat și chiar funcționează.
Cerul ne zâmbește, garantat!” Tatiana Petrache

Cartea o puteți găsi aici

10. Povești românești repovestite

autor: Constantin Virgil Gheorghiu

"Poveștile românești" ("Rumänische Märchen") ale lui Constantin Virgil Gheorghiu își au istoria lor, fiind prima carte din exil (Heidelberg, 1948) a celebrului scriitor român – tradus, astăzi, în aproape toate lim­bi­le pământului și cunoscut tuturor mai cu seamă prin romanul "Ora 25". În număr de opt, acestea par adevărate mini-romane de aventuri. Sub pana lui Gheorghiu, tărâmul celălalt, Pădurea de argint, Meșterul Manole, Făt-Frumos etc. sunt locuri și personaje cărora li se adaugă valențe noi, făcând ca lectura să devină tot mai captivantă. Iar aceasta nu doar pentru copiii aflați la vârsta minunatei lumi a basmelor, ci și pentru toți cei care tânjesc astăzi necontenit după copilărie, simplitate și armonie cu Divinitatea...

11. Micul Pateric. Povestit si ilustrat pentru copii de parintele Savatie Bastovoi

autor: Savatie Baștovoi

De la bun început, trebuie sa spunem ce este un Pateric. Cuvîntul pateric provine de la grecescul pater, adica parinte. Prin urmare Patericul este o carte care cuprinde cuvinte ale Sfintilor Parinti adunate pentru folosul credinciosilor.
Patericul de fata, numit de noi „mic”, nu este o prescurtare a vreunuia dintre patericele mari, ci o culegere de texte din mai multe izvoare, cum ar fi: Lavsaiconul, Patericul Egiptean, Limonariul, Proloagele, Vietile Sfintilor. Pe lînga acestea, am preluat istorisiri din Vietile Sfintilor Italieni cuprinse în Dialogurile Sfîntului Grigorie cel Mare.
Micul Pateric este denumit astfel atît din cauza dimensiunilor sale, cît si pentru faptul ca se adreseaza celor mici. Am cautat sa selectam povestiri care sa trezeasca interesul copiilor. Ele au fost repovestite, pentru a fi cît mai clare si mai usor de urmarit.

Cartea o puteți găsi aici

 Micul Pateric